NGT

1920 - 2006: Ben Tervoort

1920 - 2006: Ben Tervoort

Ben Tervoort was een Nederlandse taalkundige bekend als grondlegger van het wetenschappelijk onderzoek naar de gebarentaal en voorvechter voor de erkenning van de gebarentaal.

In 1966 wordt hij benoemd tot hoogleraar in de psycho- en patholinguïstiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is er bijna 25 jaar hoogleraar, met als specialisatie Sign Linguistics.

1940 - 2015: Wim Emmerik (met video)

1940 - 2015: Wim Emmerik (met video)

 Wim Emmerik verloor als baby zijn gehoor, als gevolg van een hersenvliesontsteking. Hij leerde Nederlandse Gebarentaal en combineerde een technische opleiding met de balletacademie Nel Roos, een voorloper van de Nationale Balletacademie. Later werkte hij onder andere voor de Nederlandse Opera en diverse dansgezelschappen.

Vanaf begin jaren 1970 bracht Wim Emmerik in heel Nederland ‘mime-cartoons’ op de planken, samen met Jean Couprie.  In de decennia die volgden gaf Wim Emmerik gebarenles aan ouders van dove kinderen en aan docenten van dovenscholen en mede daardoor groeide zijn belangstelling voor Nederlandse Gebarentaal. Hij werkte decennialang mee aan wetenschappelijk onderzoek en zette zich op allerlei manieren in voor de acceptatie en verspreiding van deze taal. 

1981: KOMVA project

Het KOMVA-project (uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam en de NSDSK) begint in 1981 met de eerste landelijke inventarisatie van gebaren om te komen tot een gebarenwoordenboek.

1984: Start eerste deeltijdopleiding tolk gebarentaal

In 1984 werd de eerste deeltijdopleiding tolk gebarentaal op mbo-niveau te Bunnik opgezet. 

1988: Oprichting NBTG

1988: Oprichting NBTG

De eerste beroepsvereniging werd opgericht op 9 november 1988 als Nederlandse Vereniging van Tolken voor Doven (NVTD). In 1997 wijzigde de naam van de vereniging naar NBTG.

1988: Tolkvoorziening

1988: Tolkvoorziening

Tolkvoorziening is een gratis dienst voor doven en slechthorenden, waarin wordt geregeld dat zij een bepaald aantal uren per jaar gebruik kunnen maken van een gebarentolk of schrijftolk.

1989: De Gebarenwinkel (met video)

1989: De Gebarenwinkel (met video)

In de Gebarenwinkel in Den Haag zijn uitgaven op het gebied van gebarentaal en dovencultuur bijeengebracht. De winkel fungeert als een platform voor discussie en informatie. 

1995: Guyot kiest voor tweetalig onderwijs

1995: Guyot kiest voor tweetalig onderwijs

1995: Het Henri Daniel Guyot Instituut in Groningen voert als eerste tweetalig onderwijs (NGT/Nederlands) voor doven in. Dat voorbeeld werd al snel gevolgd in de rest van het land.

1996: Oprichting Nederlands Gebarencentrum

1996: Oprichting Nederlands Gebarencentrum

Sinds 1996 is het Nederlands Gebarencentrum hét landelijke onafhankelijk expertisecentrum op het gebied van Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands met gebaren (NmG). 

De missie van het Gebarencentrum is het beheer en de bevordering van de Nederlandse Gebarentaal in al haar verschijnings- vormen.

1998: STABOL

1998: STABOL

STABOL staat voor Standaardisatie van het Basis en OnderwijsLexicon en is een van de 4 projecten van Het Convenant dat het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen afsloot met Dovenschap, de doveninstituten en Fodok in 1998.

Deze projecten hebben tot doel om het lexicon en de grammatica van de Nederlandse Gebarentaal enigszins te standaardiseren.

1997: Méér  dan een gebaar

1997: Méér dan een gebaar

 Méér dan een gebaar, Rapport van de Commissie Nederlandse Gebarentaal.