Johan Huisjes was van plan een boek te schrijven

Johan Huisjes was van plan een boek te schrijven

Johan Huisjes (1939-2017) is de grondlegger van bijna al het werk voor doven door de jaren heen in de provincie Drenthe, in ieder geval de dragende stuwende kracht. Op 9-jarige leeftijd doof geworden, wist hij als geen ander wat dove mensen misten en nodig hadden. Hij is geboren in Nieuweroord en gesteund door ouders en omgeving heeft hij zich kunnen ontwikkelen. Toen bleek dat hij doof was, zei zijn onderwijzer: kom maar gewoon hier terug naar school, kom maar bij mij vooraan zitten.

De mensen om hem heen zeiden: Johan je moet een boek schrijven, je hebt zoveel mee gemaakt. Maar het werk voor de Stichting, de SWDD ging altijd voor. Toch is hij begonnen aan een biografie, maar hij heeft zijn werk helaas niet af kunnen maken. In 2017 werd hij ziek en stierf.

Op zijn ziekbed heeft Heinke Nederlof toestemming gekregen van Johan om zijn boek af te maken. Na een cursus gebarentaal in 1993 is zij horende vrijwilliger geworden bij de SWDD en heeft meer dan 25 jaar nagenoeg wekelijks met hem samen gewerkt. De SWDD is opgericht in 1983. Toen waren er nog geen computers en mobiele telefoons.

Johan gaf al snel een informatieblad uit met een paar mensen om zo contact op te bouwen en te onderhouden. Schrijven met de hand, stencilen, per post versturen. In 1994 kreeg de SWDD een eigen gebouw en werd iedere donderdagmorgen een open ochtend ingesteld. 'Mag ik meneer Huisjes zelf aan de telefoon?' 'Dat gaat moeilijk, u weet hij is doof? Kan ik voor u tolken?' 'Nee laat maar, ik bel morgen wel terug.'

Specifications

  • Johan Huisjes en Heinke Nederlof
  • Gebarenwinkel, juli 2020 
  • 152 pagina's
  • Prijs: €18,50
UA-1875305-11